FC København står foran en enorm opgave, når de i aften skal møde Atletico Madrid i Europa League. Danskerne tabte med 3-1 på hjemmebane i Telia Parken, og de skal dermed op og score mindst tre mål for at gå videre. Dette er svært for alvor at tro på, men mærkeligere ting er sket. Hvem husker for eksempel ikke da OB slog Real Madrid ud, eller Brøndby IF’s legendariske sejre over Liverpool og Karlsruhe i midthalvfemserne?

Både OB og Brøndby IF var dog i bedre stand end FC København er i øjeblikket. Københavnerne er faktisk i regulær krise for tiden, og netop derfor er det også svært at være optimistisk på deres vegne. Sådan har de det tydeligvis også hos bookmakerne. Danske Spil tilbyder således odds 14,50 på, at FC København vinder kampen, imens der er odds 100 på, at de går videre til næste runde.

Uanset hvad må man dog ikke afskrive de hvidklædte løver helt endnu. Der er nemlig et par grunde til, at de måske kan tillade sig blot en smule optimisme.

 

Det er blevet gjort før

Den første årsag har vi allerede berørt i indledningen: danske klubber har gjort det før. I 1994 vandt OB 2-0 på Santiago Bernabeu over Real Madrid efter at have tabt 3-2 på hjemmebane. Real Madrids hold var rent verdensklasse, og kongeklubben havde blandt andet Michael Laudrup på banen.

I 1995 gjorde Brøndby dem kunsten efter. Efter 0-0 på hjemmebane imod Liverpool, rejste Brøndby til Liverpool med små forventninger. Det endte dog med en fantastisk 1-0-sejr til de gul-blå efter en sen scoring af Dan Eggen. Efter kampen klappede Liverpool-fansene Brøndbys spillere af banen.

Året efter fulgte Brøndby op på Liverpool-sejren med endnu et fantastisk comeback. Ebbe Skovdahls tropper tabte 3-1 på hjemmebane til tyske Karlsruhe. Dermed så det ud til at være enden på Brøndbys Europa-eventyr, men sådan skulle det ikke gå. Brøndby rejste til Tyskland, hvor de spillede Karlsruhe ud af banen og vandt 5-0.

Det sidste store mirakel stod FC København selv for, da de i 2006 slog Ajax ud i Champions League-kvalifikationen. Københavnerne tabte 2-1 på hjemmebane i Parken i den første kamp. Herefter rejste de dog til Amsterdam, hvor de hev en fantastisk 2-0-sejr hjem. Sejren sikrede FC København en plads i Champions Leagues gruppespil for første gang nogensinde.

 

Atletico er selvsikre

Efter sejren i Parken tror Atletico Madrid allerede, at de er videre til den næste runde. Denne selvsikkerhed kan FC København udnytte. Diego Simeone har således valgt at holde Diego Costa og Yannick Carrasco på tribunen, imens han har udtaget B-spillerne Sergi, Roberto Olabe og Francisco Monteo. Derudover sidder Stefan Savic, Lucas Hernandez og Felipe Luis også alle ude med skader. Med i truppen er profiler som Anthony Griezmann og Koke, men de forventes at starte på bænken.

Dermed bliver det et regulært reservehold, Simeone sender på banen. Det kan FC København udnytte. Reserverne er ganske vist alle gode spillere, men de er ikke spillet sammen. De mangler simpelthen forståelse og forbindelser til hinanden. Dette er afgørende faktorer i fodbold, der som bekendt er et holdspil.

Selvom FC København ikke er gode for tiden, har mange af spillerne spillet sammen længe. Når de løber på banen i Madrid, har de nogle grundsten, som de kan falde tilbage på. Det er ikke tilfældet hos Atletico i samme høje grad. Derudover mangler Atletico-holdet også ledere.

 

FC København kan spille uden pres

Der er ingen forventninger til de københavnske løver efter nederlaget i den første kamp. FC København-spillerne kan således spille fuldstændig uden pres, og det kan spillerne udnytte. At spille uden pres er en kæmpe fordel for spillerne. De skal simpelthen bare gå på banen og have det sjovt og nyde kampens flotte omgivelser. Det er nemlig en helt særlig oplevelse at spille på udebane imod Atletico, hvilket ikke er mange spillere forundt.

Spillerne får derudover flot støtte fra tilskuerpladserne. Et stort antal københavnere har taget turen til Madrid, hvor de skal støtte deres helte. Fansene ved, at det formentlig bliver sæsonens sidste europæiske kamp, og derfor kommer de til at give den fuld gas. De har tænkt sig at gå ud med stil, og det gavner selvfølgelig også spillerne.

 

Det er holdets sidste mulighed for ære

FC København har ikke længere mulighed for at krone sæsonen med titler. De er for længst faldet for langt bagud i Superligaen, og i DBU Pokalen tabte de som bekendt til Brøndby IF. Kan de lave et godt resultat imod Atletico, kan det redde en smule af klubbens ære i denne sæson. Det kan samtidig skabe noget momentum for afslutningen på sæsonen. FC København skal nemlig kæmpe hårdt for at kvalificere sig til europæisk fodbold, og spillerne har brug for alle de rygstød, de kan få.

 

Odds på FCK-sejr hos Danske Spil